28 toukokuuta, 2013

Ens vuoden vaihtarit, tää on teille osa 2

Tää postaus on ollu melkein valmiina jo vaikka kuinka pitkään, niin tein sen nyt vihdoinkin loppuun! Eli tässä teille uusille vaihtareille joitakin vinkkejä:

 • Jos ekojen viikkojen aikana tulee sellanen "mitä ihmettä mä teen täällä, syömässä papuja ja riisiä joidenkin ihan randomeiden kotona, toisella puolella maapalloo missä kukaan ei ees ymmärrä mua"-olo, niin älä säikähdä, se on ihan normaalia. Siinä vaiheessa muistuta itelles, että oot just alottanu elämäsi vuoden ja kunhan vaan muistat sen hyvän asenteen niin se tulee olemaan ihan huikee!
When you first arrived in your host country
Nodding your head, smiling and saying yes.

 • Yritä päästä mahdollisimman nopeesti eroon enkun puhumisesta. Älä pelkää tehdä virheitä, äläkä varsinkaan lannistu siitä et jos joku brassi, joka ei ite osaa puhuu mitään muuta kuin portugalia, arvostelee sitä miten et oo vielä oppinu puhumaan uutta kieltä kahessa viikossa. Ei sitä kieltä yhessä yössä opita, mut sitä nopeemmin, mitä enemmän vaan puhut ja harjoittelet sitä.

When you are not fluent after the first month.
When someone has criticezed your language skills.
Times when you feel pretty good about your language skills and then you open your mouth and it's like:

When you forget a word in your first language:
 • Aina kun sua pyydetään mukaan jonnekkin niin lähde. Vaikka ei yhtään kiinnostais, niin lähde silti. Nää reissut paljastuu aina paljon hauskemmiks mitä alunperin luulis.
 • Oo avoin kaikelle, maista kaikkia uusia ruokia ja kokeile uusia juttuja.
 • Hymyile! Kaikilla on niitä päiviä jolloin mikään ei suju ja kaikki vituttaa, mut yritä silloinkin löytää jotain positiivista. Yksi vuosi on liian lyhyt aika hukattavaksi turhaan murjottamiseen. ;)

A goal of the exchange


 • Varautukaa vaan siihen että kun ootte blondi, sini/vihree silmänen, tai nyt muuten vaan eri näköinen kuin brassit, niin sulle tullaan varmaan kaks miljoonaa kertaa sanomaan kuinka nätti oot, kuinka kauniit silmät sulla on tai sit jotain muuten vaan outoja kysymyksiä, kuten oot sä todellinen (kyllä, Anniinalta tultiin täällä Recifessä kysymään että ootko sä todellinen?) /nukke (kyllä, suomalaiset näyttää kuulemma nukeilta), käytätkö piilolinssejä/onko sun hiukset värjätyt ja suurinpiirtein vaimokskin jo kysellään (kyllä, vanhat humalaiset miehet ois nopeesti vaihtamassa vaimonsa vihreesilmäseen eurooppalaiseen, ällöäkö?) ja sitä rataa. Pointti oli siis se, että koska näytätte erilaisilta, niin varautukaa siihen että herätätte huomiota. :D

When you're so unique and foreign that stranges claim to know you.

 • Jos vaan taloudellisesti mahdollista, niin osallistukaa ainakin jollekkin vaihtarimatkalle! 
 • Älkää ikinä valehdelko hostperheelle ja kunnioittakaa niitä muutenkin. Esimerkkinä, jos kotiintuloajat tuntuis ihan typeriltä ja liian aikaisilta, kunnioittakaa niitä ja tulkaa vaikka vähän aiemmin kotiin. Näin saatte luottamusta ja luottamuksen myötä lisää vapauksia. Joskus hostperhe saattaa asettaa typeriäkin sääntöjä, mutta niitä kyllä oppii ymmärtämään, jos miettii itsensä hostperheen tilalle.
 • Tutustu mahdollisimman paljon uusiin ihmisiin! Koulu tulee aluks olemaan yhtä sirkusta, ihmiset pyörii teiän ympärillä ja kyselee paljon kaikkea. Älkää menettäkö hermojanne vaikka joku kysyis jo sadatta kertaa että tykkäätkö Brasiliasta (minkä joka ikinen uus ihminen tulee teiltä varmasti kysymään) tai että onko Suomessa lunta, aurinkoa tai jääkarhuja. Muutenkaan älkää välittäkö siitä, että jotkut ihmiset varsinkin alussa aliarvioi teitä siks että ootte ulkomaailaisia, tai ei ymmärrä että tekin ootte ihan normaaleita ihmisiä, jotka pystyy tekemään ihan normaaleita asioita. 

When people constantly underestimate you.

 • Varoitan myös, että koulupäivät tulee olemaan erittäin lyhyitä ja koulun päätarkoituksena on kaverien saaminen ja nukkuminen, ei niinkään se opiskeleminen! 8) 

Thoughts on school attendance.
After giving a small attempt to do your homework.
When your teacher assigns homework to the class, except you.

When all your friends except you actually have to study.
 • Varautukaa sit siihenki et ihmiset haluu koko ajan kuulla kun puhut suomee/sitä sun uutta kieltä. Multa on tälleen 10 kuukaudenkin jälkeen tultu kysymään, että mitä sanoja sä osaat portugaliks? No ööö, annas kun mä luettelen...
When someone begs you to say something in your new language.
When your classmates somehow know all your languages swears.

 • Älkää jääkö roikkumaan facebookkiin. Näkee niitäkin vaihtareita, joiden on kauheen vaikeeta olla reissussa, kun ei oo nettii ja aina jos niillä se netti on niin ei ne sit muuta teekkään kun on siellä fb:ssä. Uskokaa et kaikista reissuista saa paljon enemmän irti, jos vaikka jättää sen kännykän laukun pohjalle ja keskittyy olennaiseen! Kotona ollessakin kannattaa rajoittaa sitä koneella olemista ja käyttää aikaa mielummin vaikka hostperheen kanssa. :) 

Post-skype depression.
 • Ja sit kun just pääsin sanomaan, että älkää roikkuko netissä, niin seuraavaks kehotan ens vuoden vaihtareita liittymään, ellette oo vielä liittyny, sellaseen fb ryhmään kuin "you know you're an rotary exchange student when...", mikä on vaihtareille tarkotettu ryhmä. Sieltä saa sit vertaistukee yli 15 000 rotary vaihtarilta. Ja jos haluutte nauraa niin käykää tsekkaamassa myös blazer and pins. :D
 • Muistakaa että kaikki on ihan omasta asenteesta kiinni.
Best aspect of being an exchange student.

 • Toteuttakaa unelmia, pitäkää hauskaa, oppikaa ja nähkää paljon, viettäkää elämänne paras vuosi!!    
Exchange.

-Kiira

ps. Teillä kaikilla vaihtarinaluilla on nyt varmaan tälläset fiilikset:

8 kommenttia:

 1. hahahaha et tiiä kuinka nauroin :D nää kaikki tunteet on tullu elettyä tuhat kertaa! Hohoho "ootko todellinen?"
  saudades amiginhaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah no hyvä jos oli hauska :D Pakko oli muutama kuva ottaa tuolta blazer and pins sivulta kun aina nauran sille ihan täysillä. Ja kaikki on niiiiiiin totta :D Saudades também amigaaaa! 5vko ja nähään!

   Poista
 2. tää oli tosi hyvä! ja hahahah mä oon monta kertaa kuullu kun ihmiset mun vieressä miettii "no tolla on ainakin piilolinssit, ja hiukset on blondattu ja suoristettu!" eikä ne tajuu että ymmärrän, ja sit siihen on kiva päästä pätemään että ITSE ASIASSA oon ihan luonnostaan tän näkönen, kateelliset :D

  tuli vielä yks mieleen, se, että kannattaa varautua esittämään kaikki faktatiedot suomesta, veroprosentista järvien pinta-alaan... se on ollu näissä sadoissa kysymyksissä kauheinta kun ei tommosiin ees suomeks tiedä vastausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, toi on niin normaalii et ihmiset puhuu vieressä musta ja ei tajuu et ymmärrän. Yleensä ne puhuu ihan noita hyviä juttuja just esim silmistä, mut oon kyllä kuullu sit sellasiikin et "kiira on kyllä lihonu täällä brasseissa" ja oon siinä vieressä sillee et "KIITTI VAAN MÄ YMMÄRSIN TON" :D:D

   Joo ja toi on ihan totta, kaikki tulevat vaihtarit päntätkää kaikki faktat suomesta!! Multakin on kysytty niin monta kertaa just jotain et mikä on suomalaisen peruspalkka ja mikä on veroprosentti Suomessa ja mitähän kaikkee...

   Poista
 3. Ihan sairaan ihana postaus!!! Mulle tuli jo vedet silmiin kun luin noita juttuja <3 pitää jokanen päivä nauttii siitä että saa olla siellä! Kiitos neuvoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla et tykkäsit!! :) Ja todellakin, muista nauttii ihan joka ikisestä hetkestä, vuosi menee niin nopeesti!

   Poista