18 kesäkuuta, 2013

O BRASIL ACORDOU

Brasilia on herännyt. Vihdoinkin on isojen muutosten aika, aika Brasilian muuttua parempaan. Ihmiset on kaduilla, facebook on täynnä statuksia ja kuvia, tää on se tilaisuus.

Kaikki alkoi siitä, kun hallitus halusi nostaa bussilipun hintaa taas 20 sentillä. Viime viikolla Brasilian suurimmissa kaupungeissa julkinen liike lakkoili, São Paulo, Rio de Janeiro, Recife... Voitte miettii että mitä tapahtuu kun miljoonakaupungin julkinen liikenne rupeaa lakkoon? Tästä bussilipun hinnan korotuksesta koko juttu lähti ja nyt se on kasvanut valtavaksi protestiksi maan korruptiota vastaan. Täällä protestoidaan myös tulevia jalkapallon mm-kisoja vastaan, mitkä järjestetään täällä ensi vuonna. Vuoden 2014 jalkapallon mm-kisoja ja vuoden 2016 olympialaisten avajaisia varten kunnostettiin ja rakennettiin yli kymmenen uutta jalkapallokenttää, mihin käytettiin biljoonia reaaleja. Mutta kansa sanoo, että vaikka kuinka he rakastavatkin jalkapalloa, he eivät tarvitse sitä enempää. Että heillä on jo tarpeeksi jalkapalloa, heillä on rikas kulttuuri, kansa joka osaa pitää hauskaa. Että olisi aika korjata ne asiat mitkä oikeasti ovat pielessä ja kaipaavat korjausta. Koulutus, terveydenhuolto ja turvallisuus. Miksi siis rakennetaan järjettömän kalliit jalkapallostadionit ja yritetään näyttää muulle maailmalle, että Brasilialla menee tosi hyvin ja että asiat olisivat täällä hyvin, kun todellisuudessa niin moni asia tarvitsee korjausta? Kuinka monta koulua olisi voitu kunnostaa tai terveyskeskusta rakentaa niiden stadioneiden hinnalla?Brasilia on Etelä-Amerikan suurin ja samalla vaurain valtio. Brasilia on myös yksi maailman nopeasti kehittyvistä BRICS (Brazil, Russia, India, China, South-Africa) valtioista. Kaikki edellytykset nopeaan kehitykseen olisi, joten mitä mättää? Jos esimerkiksi Pernambucon osavaltiossa kerättiin viime vuonna yli 30 biljoonaa reaalia verorahoja, missä se näkyy? Mitä varten ihmiset maksavat veroja, jos he kuitenkin joutuvat maksamaan lapsilleen yksityisen koulun, koska julkinen on liian huono? Jos he kuitenkin joutuvat maksamaan yksityisen sairaalan, kun julkinen ei ole tarpeeksi hyvä? Tai koska kaupunki kärsii järkyttävistä liikenneruuhkista huonokuntoisen tien takia, mitä ei ole korjattu koska hallitus vei rahat? Onko reilua, että poliitikko saa palkkaa 70 000 reaalia ja voi jäädä eläkkeelle 8 vuoden työnteon jälkeen, kun taas perus kassatyöntekijän tai kotiapulaisen aloituspalkka on reilu 600 reaalia (reilu 200 euroa) kuussa? Tätä vastaan ihmiset on noussut protestoimaan täällä. It's not about 20 cents...
Brasilia ansaitsee nopeamman kehityksen. Brasilia ansaitsee paremman koulutusjärjestelmän, paremman terveydenhuoltojärjestelmän, turvallisemmat elinolot kaikille kansalaisille, oli sitten kyseessä rikas tai köyhä. Ihmiset on siis kerääntynyt kaduille protestoimaan paremman Brasilian puolesta. Recifessä protestoidaan torstaina. Pernambucon hallitus ilmoitti jo laskevansa bussilippujen hintaa samaan, mikä se oli ennen edellistä korotusta tammikuussa. Brasiliaiset, nyt on tullut aika muuttaa maa paremmaksi! Älkää luovuttako ennen kuin saatte mitä haluatte. Ja muistakaa protestoida rauhassa.

-Kiira

#oBrasilacordou #changebrazil

11 kommenttia:

 1. Tää oli kyllä yks parhaista teksteistä, mitä oon bloggaajalta lukenu! Itse brasilialaisen tyttöystävänä ja São Paulossa ja parissa pienemmässä kaupungissa Mato Grossossa ja Minas Geraisissa käyneenä todellisuus on oikeesti karumpi, mitä se ehkä Suomalaisen silmissä näyttää. Eurooppaan tulee aina vain niitä positiivisia ja ihania puolia Brasiliasta. Ilmasto, kauniit naiset, jalkapallo ja juhliminen. Mun mielestä Brasilia ja brasilialaiset ansaitsee olla yhtä onnellisia kuin me täällä Suomessa! Ja kun näin ajattelee, niin suomalaisten pitäis arvostaa sitä miten hyvin meillä asiat on!! Oikein ärsytti oman vaihtovuoden jälkeen (USA) kuulla valitusta kouluruoasta, koulusysteemistä ja who knows what else was in the list... Nyt kun on Brasilia ja myös sen ongelmat tuttuja niin kyllä se vetää hiljaseksi. Tää on niin tilaisuus saada iso muutos aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva kuulla, kirjotin kyllä ihan suoraan sydämmestä! Ja oon ihan samaa mieltä sun kanssa!! Vielä kun olin Suomessa niin pidin sitä elintasoa ihan itsestäänselvyytenä, mutta tän vuoden aikana oon kyllä ymmärtäny että miten hyvin asiat Suomessa on ihan kun ajatellaan maailmanlaajuisesti. Paras koulutusjärjestelmä, yks maailman turvallisemmista maista ja myös yks niistä missä on vähiten korruptiota. Tää vuosi on kyllä avannut silmät niin monelle asialle. En kyllä enää valita pikkujutuista, kuten esimerkiks siitä kouluruoasta... Ja tosiaan, brasilialaiset ansaitsee parannuksen tähän niiden järjestelmään. Tää on ihana maa ja nää ihmiset oikeesti rakastaa tätä maata ja haluaa tehdä siitä paremman. Go Brazil!

   Poista
 2. Tosi hyva kirjotus Kiira, mullaki oli mielessa kirjottaa tasta kansan vastaan noususta, mutta mika vain kirjoitus kalpenisi taman kirjoituksen rinnalla, oli kylla mieleton!! =)

  VastaaPoista
 3. Tää on niin huippu juttu! Perjantaina itekin protestoimaan :) Hyvä teksti Kirnu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon oikeesti ylpee Brasiliasta! Oon itekkin miettiny et pitäiskö mennä hostsiskon mukaan torstaina protestoimaan.. Ja hei kiitti Antsa :)

   Poista
 4. Kannattaa myös muistaa, että bussilippujen hintojen laskeminen ja terveyspalveluihin rahan käyttäminen eivät ainakaan suoraan nopeuta talouskasvua, toisin kuin suuret urheilutaphatumat. Brasilialla ei ole varaa tarjota samanalaista julkisia terveydenhuoltoa tai ilmaisia hyvätasoisia kouluja kaikille kuin Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta tässä protestissa yleisesti ollaankin maan korruptiota vastaan. Ehkä ei ole varaa samanlaiseen terveydenhuoltoon tai kolutukseen kuin Suomessa on, mutta joka tapauksessa varaa olisi parempaan kuin mitä nykyinen on, jos vain rahat menisivät oikeisiin asioihin.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Hyvä teksti! Oo varovainen siellä kaduilla jos meet sinne!!

  VastaaPoista